Kandidatprogram i Interaktionsdesign |
Av: Erik | 26/01/2010 klockan 10:49 |
Har studerat i ett halvår nu (Läser för närvarande 60hp i Reklam, Kommunikation och PR (Planning, kommunikationsteori, AD & Copywriting etc.)) och tittar på utbildningsplaner för hösten. Tittade redan för något år sedan på interaktionsdesign och just nu lockar det mer än någonsin.
Till hösten startar en ny utbildning vid Stockholms Universitet (http://dsv.su.se/utbildning/program/intdes) som gör det möjligt att ta en kandidatexamen i interaktionsdesign (Programmet IT- och Kommunikationsvetenskap försvinner/byter namn/förändras och lämnar plats för Interaktionsdesign).
Nu till själva frågan och syftet med det här inlägget. Hur ser ni som är verksamma i branschen på en utbildning som denna? Många som är interaktionsdesigners idag har ju vanligtvis gått Data- och systemvetenskapligt program eller kognitionsvetenskapligt program. Är orsaken till detta att dessa rankas som bättre hos arbetsgivare eller var avsaknaden av interaktionsdesignsprogram orsaken? Är det vettigare att läsa en kandidat i data- och systemvetenskap för att därefter komplettera med en master och specialisera sig på interaktionsdesign på det sättet?
Fördelen (så som jag ser det) med att läsa till en kandidatexamen i interaktionsdesign är att man har en examen i just det arbetsgivaren eftersöker när de utannonserar tjänster kallade "Interaktionsdesigner". Räcker det med en kandidatexamen för att få jobb? Jag funderar på att ev. fortsätta med en master på KTH (MDI) efter 3 år. Jag hoppas också att de kunskaper jag fått under det här året i kommunikationsvetenskapliga ämnen ska ge mig ytterligare konkurrenskraft på arbetsmarknaden.
Tacksam för svar.
Med vänliga hälsningar, Erik |
Roger svarade 29/01/2010 klockan 20:03 |
Om det verkligen är interaktionsdesign du vill göra så får du mer fokus och specialisering på en renodlad utbildning. Dessutom får du tillfälle att bygga upp en portfolio där, jämfört med ett traditionellt program (bättre möjlighet att visa upp dina kunskaper omsatta i praktik när du söker jobb).
Att många inom branschen har bakgrund från annat håll beror främst på bristen på program som fanns tidigare. Nu när interaktionsdesign är i ropet så följer universiteten efter.
Jag skulle dock tänka två gånger innan jag hoppar på ett helt nytt, oprövat program. Det finns etablerade program i Umeå, Malmö och Göteborg... |
Erik svarade 30/01/2010 klockan 10:01 |
Tack för svaret Roger.
Jag tror att Malmö är det enda lärosätet i landet som har ett kandidatprogram i Interaktionsdesign där det inte krävs naturvetenskapliga ämnen (det i Umeå är interaktionsdesign med civilingenjörsexamen) och i Göteborg finns, det så vitt jag vet, bara ett masterprogram i interaktionsdesign. De val efter de 3 åren kan fall på antingen Malmö, Chalmers eller KTH i form av en masterutbildning på någon av högskolorna.
Helt oprövat är programmet inte då, som nämndes, programmet IT- och kommunikationsvetenskap har haft starka drag av interaktionsdesign och byter namn till Interaktionsdesign nästa år (med modifikationer av kursinnehåll såklart).
Men en 2-årig masterutbildning från antingen Malmö Högskola, Chalmers (GBG) eller KTH (Sthml) måste väl i branschen anses som slagkraftig?
|
Simon Winter svarade 30/01/2010 klockan 13:58 |
Linnéuniversitetet (Kalmar) har ett kandidatprogram i interaktionsdesign som har kört ett par år. Mer info här: http://lnu.se/amnen/informatik/grundniva/program/interaktionsdesign
(Disclaimer -- jag jobbar en del för http://lnu.se) |
C svarade 19/02/2010 klockan 13:50 |
Jag har läst IT och kommunikationsdesign som i princip "är" Interaktionsdesign. De har bara bytt några få kurser som jag förstår det. Man får ju en examen i data- och systemvetenskap, sen får man skriva och förklara mer om utbildningen i CV och brev. Jag är inte verksam inom interaktionsdesign nu och jag tycker det är svårt att hitta jobb att söka inom det. Skulle rekommendera utbildningen för att den är rolig, men om man vill jobba åt systemutvecklingshållet får man långt ifrån tillräckligt med kunskaper i t.ex. programmeringsspråk. Det är mycket flumm om designmetoder osv. Man lär sig heller inte mycket om grafisk design (alltså program för att skapa), utan det får man lära sig på fritiden i såna fall. Skulle rekommendera programmet för att DSV är roligt att studera vid, och det är många spännande kurser. Dock är nog ett masterprogram efter att föredra om du vill bli specialiserad i något. |
Erik svarade 20/02/2010 klockan 01:42 |
Tack för svaret, C.
Erfarenhet av och känsla för god grafisk design har jag redan. Det som låter lite riskabelt, och som jag misstänkt, är att man inte går in så djupt på programmeringsspråk. Men frågan är om det är värt att läsa Data- och systemvetenskap när det finns ett program för Interaktionsdesign och det är just det man vill syssla med. Att ta en Master inom det låter som en bra idé och det är något jag planerar att göra beroende på hur arbetsmarknaden och mitt intresse för ytterligare studier ser ut.
Skulle du kunna berätta vad du jobbar med nu och om du fått komplettera din utbildning för att få det jobb du har nu? När avslutade du din utbildning?
Det finns ju inte en uppsjö av jobb inom interaktionsdesign när man söker efter det i Sverige, men jag är ju inte låst till att jobba enbart i Sverige i framtiden heller. För jobb utomlands krävs dock förstås ofta en master. |
utvecklaren svarade 25/02/2010 klockan 14:36 |
Erik:
Det är inte jätteviktigt exakt vilka utbildningar du läser. Varnar dock för att många interaktionsprogram är någon slags kreativa uppfinnarskolor, där man inte lär sig det väsentliga.
Du behöver ha kunskaper i systemutvecklingsmetodik och olika metoder för att prototypa/analysera krav.
Objektorienterad programmering är alltid bra att ha men om jag vore du skulle jag inte fördjupa mig nämnvärt. Lär dig kommunicera med programerare istället så kan du utnyttja deras kunskaper.
|