Till Interakts startsida. Läs mer om användbarhet! Diskussionsforum - Diskutera användbarhet. Artiklar kring bl a användbarhet och användingsnytta. Länkar till bl a användbarhetskonsulter, tips om användbarhetstest och metoder för målgruppsanalyser. Om Interakt
 Till startsidan

 Artikelarkiv
 Skriv en artikel
 Prenumerera
 Tipsa om resurs

Hur fungerar designskydd / mönsterskydd för UI
Av: Tim | 08/10/2014 klockan 22:09

Hej!

Jag undrar hur det fungerar med designskydd även kallat mönsterskydd. Hittade lite information här:
http://www.prv.se/sv/Design/Varfor-registrera-en-design/Fragor-och-svar/
och här:
http://sv.wikipedia.org/wiki/M%C3%B6nsterskydd

Jag tolkar det som att skyddet verkar gälla logotyper, designmönster och liknande.
Hur är det med UI?

Jag undrar om jag t.ex. ska designa ett gränssnitt för en email och väljer att ta en del a gmails godbitar, som t.ex. sökfunktionen, folders upplägget och att man kan filtrera sina mails med "Primär" "Social" och "Promotions"

Är detta ok eller inte? Var går gränsen?

Tack!


Johan svarade 10/10/2014 klockan 18:21
Vad jag vet gäller mönsterskydd det grafiska utseendet (eller motsvarande), och jag misstänker att UI ses som funktion i första hand.

Det vill säga, du kan designskydda en tapet eller ett tillräckligt särpräglat utseende, men inte funktioner som mappar eller att ha specifika filter.

De konflikter jag hört om när det gäller mönsterskydd har gällt sådant som färg på handtag på trädgårdsredskap, laserskurna mönster för lampskärmar eller utseende på multimetrar (se här tex: http://arstechnica.com/gadgets/2014/03/trademark-issue-will-cause-30000-worth-of-multimeters-to-be-destroyed/). När det går till rättegång brukar det handla om bolag som kopierar marknadsledaren genom att använda snarlik design – Fluke i exemplet ovan har medvetet använt gula skal på sina produkter, så när betydligt billigare tillverkare gör samma sak är det ju för att se ut som dem, inte för att det finns någon funktionell orsak till att ha samma gula skal.

Så du kan förmodligen inte kopiera utseendet (färg, storlekar, etc) på Googles gränssnitt rakt av, men funktionerna är fritt fram att kopiera.


Tim svarade 11/10/2014 klockan 16:36
Det verkar av den här artikeln att döma som att det går att få patent på användargränssnitt.
http://www.swedroid.se/apple-far-anvandargranssnittpatent-som-kan-utgora-ytterligare-hot-for-android/

Det är ju lite märkligt kan jag tycka att man kan ta patent på detta.

Återstår att se vad det innebär i framtiden.


Martin svarade 13/10/2014 klockan 07:18
Design patent = mönsterskydd på engelska. Så, man kan inte få patent på ett UI. Och reglerna är rejält olika i USA jämfört med resten av världen. EPO (European Patent Organisation) tillåter inte skydd av UI som är "fristående", det måste alltid vara en unik kombination av hårdvara och mjukvara som gör något absolut nytt. Det finns några gamla skydd (främst mjukvarupatent) som gjorde på 90-talet som inte är okej, det var lite före patentingenjörerna hade lärt sig och de skydden är svåra att riva upp. Men nya grejer, nixpix. Varken Apple eller Samsung har skydd i Europa för sina UI:n. Dock är det ju USA som är marknaden, så det gör ju att en konsumentprodukt man skapar med ett UI som har ett amerikanskt mönsterskydd inte kommer överleva så länge ändå. Tyvärr.


Martin svarade 13/10/2014 klockan 07:19
Tillägg: Johan har helt rätt, ovan, vad jag vet. :)

Forumet är inte längre aktivt.
Senaste inlägget 02/01/2019 11:53:48 am  Brinner du för UX? Mjukvarujätte söker eldsjäl. (1)
Senaste inlägget 12/11/2018 2:37:02 pm  Kontorsplats i Göteborg uthyres (0)
Senaste inlägget 26/04/2018 4:16:44 pm  UX-designer till Polismyndigheten (0)
Senaste inlägget 14/09/2017 12:24:40 pm  Utvärdering av befintlig webbplats (12)
Senaste inlägget 30/05/2017 8:59:16 pm  UX-designer / Digital marknadsförare till OAWA (0)
Senaste inlägget 08/03/2017 9:34:19 am  Kandidat i interaktionsdesign Malmö eller Stockholm? (1)
Senaste inlägget 16/12/2016 2:32:04 pm  UX Designer till Blocket (2)
 
Skapa ny diskussion +
 
Länkar/resurser kring användbarhet, informationsarkitektur och interaktionsdesign
Letar du efter en frilansande webbkommunikatör, webbredaktör eller marknadsförare som kan hjälpa dig styra upp din närvaro i digitala kanaler? Hör av dig, så pratar vi om hur jag kan hjälpa dig på bästa sätt. Webbredaktör frilans
UVIN (uttalas YouWin) är ett konsultbolag från Sundsvall som erbjuder sina kunder experthjälp inom användarcentrerad utveckling. 17-års erfarenhet som användbarhetsspecialist, certifierad usability analyst (Sveriges 6:e CUA), certifierad user experience analyst (Sveriges ende CUA, den 152:a i världen). UVIN - Makes IT easy
Alla vi som jobbar inom någon form av tjänste- eller produkt-utveckling strävar alltid efter att åstadkomma så bra användarupplevelser som möjligt. Tyvärr är det inte alltid som fokus läggs på detta i projekten utan det mesta av fokuset läggs ofta på att få tekniken att fungera, vilket ofta leder till att man tar fram teknik som i slutändan egentligen var onödig.

Lean UX (användarupplevelser) strävar efter att effektivt fokusera på rätt saker i projekten så att man inte spenderar tid och energi på att utveckla onödiga saker. I slutändan beror det faktiskt på användarupplevelsen om tjänsten eller produkten är lyckad eller inte. Verktyg & kurser för Lean UX
Många bra inlägg på design, process, business och development. ustwo blog
Conversionista är en blogg om konvertering, webbanalys, ux, användbarhet. Conversionista
 
Tipsa om en resurs +
 
Prenumerera på Interakts nyhetsbrev så missar du ingenting om användbarhet!
Prenumerera på Interakts nyhetsbrev, så missar du aldrig intressanta artiklar, diskussioner eller resurser!

Prenumerera +