Till Interakts startsida. Läs mer om användbarhet! Diskussionsforum - Diskutera användbarhet. Artiklar kring bl a användbarhet och användingsnytta. Länkar till bl a användbarhetskonsulter, tips om användbarhetstest och metoder för målgruppsanalyser. Om Interakt
 Till startsidan

 Artikelarkiv
 Skriv en artikel
 Prenumerera
 Tipsa om resurs

Interaktionsdesigner, Linnéuniversitetet ?
Av: Jan | 18/06/2013 klockan 12:03

Hej,
jag har anmält mig till Interaktionsdesigner på Linnéuniversitetet, men min fråga handlar egentligen mer om vad en UX/UI designer kan jobba med. Ska jag vara ärlig är jag lite orolig för den grafiska sidan. Jag anser mig själv ha bra känsla för vad som är estetiskt, men jag har aldrig designat/målat/ritat själv, utan är mer intresserad av interaktion mellan dator-människa, hur vi gör våra val etc... Är interaktionsdesigner är bra utbildning att satsa på i så fall? Eller måste man UI/UX designer vara väldigt duktig på själva designbiten?


Martin svarade 18/06/2013 klockan 13:30
En User Experience Designer behöver kunna visualisera sina tankar, dvs. skissa lite (inte rita/måla) antingen med penna/papper eller med något digitalt verktyg. Jag har nu läst programplanen för Interaktionsdesigner på Linnéuniversitetet och tycker att det luktar mycket mer UI-designer än UX-designer/Interaktionsdesigner. Begreppen har dock blivit urvattnade under senare år eftersom sådana här utbildningar dykt upp och arbetsmarknaden söker dessa människor då de inte vet vad de egentligen behöver ;-) Så, det är ett problem vi UX:are brottas med och många är nöjda med hur det ser ut idag. Jag är inte en av dem.

Själv har jag arbetat som UX:are i ~10 år och har designat hela två ikoner samt knuffat pixlar i ett endaste uppdrag, annars har det handlat om användarforskning, skisser, wireframes, diagram, icke-pixelperfekta prototyper och användningstest mest.

Men, jag tror ju inte du kommer ha något problem med utbildningen som sådan, man brukar ta hand om alla förmågor och det brukar finnas stora möjligheter att fokusera på det man vill arbeta med.






Johan svarade 18/06/2013 klockan 21:42
Det varierar väldigt mycket från person till person och från arbetsplats till arbetsplats vad jag kan avgöra. Det finns interaktionsdesigners som lever i Photoshop och liknande verktyg och andra som bara öppnar det när de ska titta på filer från grafiker.

Men det hjälper definitivt att ha en känsla för estetik och kunna förklara vad man är ute efter för någon med större skicklighet i visuell design, och även sånt som wireframes och diagram kan dra nytta av någon slags designkänsla.

Så det är definitivt inte ett krav, och ställer någon höga krav på kunskaper i visuell design så har de förmodligen fel uppfattning om vad en interaktionsdesigner sysslar med.

(För min egen del skulle jag placera visuell design efter flöden, text och övergripande visuell hierarki i fråga om viktighet, men det beror ju väldigt mycket på var man jobbar, som sagt.)


Anonym_Nyexad svarade 19/06/2013 klockan 19:55
Har precis tagit examen i det här ämnet från den här skolan men hittar inte jobb. Finns mest i Sthlm och Gbg verkar det som men snålt med sådana här jobb i resten av landet. Bristen på programmering i utbildningen gör det också svårare eftersom det verkar som att flera företag vill att man ska kunna programmera också. Utbildningen är annars väldigt bra ur design- och användbarhetssynpunkt.

@Martin. Att det luktar UI- och inte UX-designer ska du dock inte lyssna på. Att bara titta på en programplan säger inte mycket. Läs istället kursplanen för varje kurs innan du går o dömer utbildningen.

En sak som är konstig i de branscher som sådana här jobb finns är att företagen oftast låter vem som helst ta dem utan krav på utbildning. Någon som har jobbat som grafisk designer eller webb designer i några år kanske inte är kvalificerad nog för att kalla sig en interaktionsdesigner men tydligen så får de sådana här jobb trots allt. Trots att någon jobbar som interaktionsdesigners så kanske de inte ens är utbildade inom ämnet. Jag känner flera "interaktionsdesigners" som inte har en aning om vad det innebär att arbeta som en. Det är de som egentligen är "UI"-designers om man ska använda Martins ord.

En interaktionsdesigner är en beteendevetare och en grafisk designer i ett paket. Examen som man får efter utbildningen är Bachelor of SCIENCE in informatics. Det är inte en Bachelor of ART.


Martin svarade 24/06/2013 klockan 13:03
I hear ya. Därför sa jag "luktar", inte "smakar". :)


Jan svarade 05/08/2013 klockan 14:27
Tack för alla svar, väntar spänt på antagningsbesked.

Forumet är inte längre aktivt.
Senaste inlägget 02/01/2019 11:53:48 am  Brinner du för UX? Mjukvarujätte söker eldsjäl. (1)
Senaste inlägget 12/11/2018 2:37:02 pm  Kontorsplats i Göteborg uthyres (0)
Senaste inlägget 26/04/2018 4:16:44 pm  UX-designer till Polismyndigheten (0)
Senaste inlägget 14/09/2017 12:24:40 pm  Utvärdering av befintlig webbplats (12)
Senaste inlägget 30/05/2017 8:59:16 pm  UX-designer / Digital marknadsförare till OAWA (0)
Senaste inlägget 08/03/2017 9:34:19 am  Kandidat i interaktionsdesign Malmö eller Stockholm? (1)
Senaste inlägget 16/12/2016 2:32:04 pm  UX Designer till Blocket (2)
 
Skapa ny diskussion +
 
Länkar/resurser kring användbarhet, informationsarkitektur och interaktionsdesign
Letar du efter en frilansande webbkommunikatör, webbredaktör eller marknadsförare som kan hjälpa dig styra upp din närvaro i digitala kanaler? Hör av dig, så pratar vi om hur jag kan hjälpa dig på bästa sätt. Webbredaktör frilans
UVIN (uttalas YouWin) är ett konsultbolag från Sundsvall som erbjuder sina kunder experthjälp inom användarcentrerad utveckling. 17-års erfarenhet som användbarhetsspecialist, certifierad usability analyst (Sveriges 6:e CUA), certifierad user experience analyst (Sveriges ende CUA, den 152:a i världen). UVIN - Makes IT easy
Alla vi som jobbar inom någon form av tjänste- eller produkt-utveckling strävar alltid efter att åstadkomma så bra användarupplevelser som möjligt. Tyvärr är det inte alltid som fokus läggs på detta i projekten utan det mesta av fokuset läggs ofta på att få tekniken att fungera, vilket ofta leder till att man tar fram teknik som i slutändan egentligen var onödig.

Lean UX (användarupplevelser) strävar efter att effektivt fokusera på rätt saker i projekten så att man inte spenderar tid och energi på att utveckla onödiga saker. I slutändan beror det faktiskt på användarupplevelsen om tjänsten eller produkten är lyckad eller inte. Verktyg & kurser för Lean UX
Många bra inlägg på design, process, business och development. ustwo blog
Conversionista är en blogg om konvertering, webbanalys, ux, användbarhet. Conversionista
 
Tipsa om en resurs +
 
Prenumerera på Interakts nyhetsbrev så missar du ingenting om användbarhet!
Prenumerera på Interakts nyhetsbrev, så missar du aldrig intressanta artiklar, diskussioner eller resurser!

Prenumerera +