Till Interakts startsida. Läs mer om användbarhet! Diskussionsforum - Diskutera användbarhet. Artiklar kring bl a användbarhet och användingsnytta. Länkar till bl a användbarhetskonsulter, tips om användbarhetstest och metoder för målgruppsanalyser. Om Interakt
 Till startsidan

 Artikelarkiv
 Skriv en artikel
 Prenumerera
 Tipsa om resurs

Forum för design patterns inom interaktionsdesign
Av: Sandra | 24/01/2012 klockan 13:18

Under våren ska jag arbeta med en rapport, som är tänkt att ligga till grund för en artikel som jag kommer skriva senare i vår. Det jag kommer skriva om i rapporten är design patterns som verktyg för kommunikation mellan designers och utvecklare där målet är att jag ska presentera en alternativ presentationsform av design patterns, och ett del i det hela är att göra en förstudie för att se hur design patterns används idag. Så nu är jag på jakt efter företag som använder sig av design patterns för interaktionsdesign och min förhoppning är också att hitta något aktivt forum för design patterns. Har ni några tips på företag som ni vet använder design patterns? eller forum för design patterns inom interaktionsdesign?

Vidare har jag även funderingar om vilka konferenser/forum/semiarium inom interaktionsdesign som finns, gärna någon som har någon koppling till design patterns. Helst i Sverige, då jag inte riktigt har ekonomi för att resa under våren.

Tacksam för alla tips :)


Johan svarade 26/01/2012 klockan 23:48
Jag antar att du är bekant med de olika patternbibliotek som finns online? (Welie, Yahoo, böckerna Designing Interfaces/Designing Web Interfaces, osv.)

Oavsett om så är fallet så har Boxes and Arrows precis publicerat en artikel om patterns och deras baksidor:
http://boxesandarrows.com/view/are-design-patterns

Min erfarenhet är liknande, även om jag inte använt regelrätta patterns – fungerande implementationer är mycket effektivare än text i de flesta avseenden.

Om du vill ta ett lite större grepp kan du också titta på tex Twitter Bootstrap – det är mer av ett designbibliotek än ett patternbibliotek, men det är definitivt något som blivit populärt hos utvecklare eftersom det gör det lätt att skapa en design som ser bra ut, utan allt för mycket jobb.


Sandra svarade 27/01/2012 klockan 13:48
Under hösten har jag kikat på en hög med artiklar inom området, kikat på patternbibliotek online, och några offline. Jag har läst om design patterns, patterns som lingua franca, pattern språk, pattern struktur, men upplever att det finns väldigt lite studier om hur design pattern faktiskt används, då jag får känslan av att det kanske inte är så vanligt att man gör det. Det verkar även finnas väldigt få/inga studier om själva presentationen av patterns, många har gett förslag till hur de tycker de borde se ut baserat på studier om t.ex. den hierarkiska strukturen, men jag har inte stött på någon som faktiskt undersöker om de borde se ut som de gör.

Ska kika på artikeln du tipsade om, vid första anblick verkar den intressant och verkar stödja min misstanke om att design patterns nog inte använd så ofta.

Ska också ta en titt på Twitter Bootstrap, det verkar intressant och om det är som du beskriver så kan det definitivt bidra till mitt arbete :)

Tack för tipsen!


Johan svarade 29/01/2012 klockan 17:30
Ett par andra saker att titta på:

Cristopher Alexander - A pattern language: boken som inspirerade alla andra Avsett för arkitektur och stadsplanering, och har ett ganska annorlunda upplägg än de flesta IxD-patternbibliotek.

Dan Lockton - Design with intent toolkit: om design för att styra beteende. Definierat mer utifrån principer än specifika implementationer.

Gang of four - Design patterns: inspirerat av Alexander, ovan, fast för mjukvaruutveckling.

Jag tycker åtminstone Dan Locktons bibliotek är användbart, men mer som sätt att få igång tankar än som konkreta lösningar på enskilda problem.


Sandra svarade 30/01/2012 klockan 12:34
Kommit i kontakt med A pattern language i artiklar, men har inte läst boken, samma med gang of four. Dan Lockton var ny, ska titta upp det :)

Tack!


Johan svarade 30/01/2012 klockan 19:51
Mitt exemplar av A pattern language är över 1000 sidor, så det är inget man plöjer igenom på en kväll direkt. :) Men det går ju att bläddra igenom på biblioteket, tex.


Anders svarade 05/02/2012 klockan 15:19
Om man vill ha inspiration kring webbdesignmönster rekommenderas denna: http://patterntap.com


Johan svarade 07/02/2012 klockan 09:34
Mer relaterat:
http://designingwebinterfaces.com/pattern-gallery-vs-librar

Forumet är inte längre aktivt.
Senaste inlägget 02/01/2019 11:53:48 am  Brinner du för UX? Mjukvarujätte söker eldsjäl. (1)
Senaste inlägget 12/11/2018 2:37:02 pm  Kontorsplats i Göteborg uthyres (0)
Senaste inlägget 26/04/2018 4:16:44 pm  UX-designer till Polismyndigheten (0)
Senaste inlägget 14/09/2017 12:24:40 pm  Utvärdering av befintlig webbplats (12)
Senaste inlägget 30/05/2017 8:59:16 pm  UX-designer / Digital marknadsförare till OAWA (0)
Senaste inlägget 08/03/2017 9:34:19 am  Kandidat i interaktionsdesign Malmö eller Stockholm? (1)
Senaste inlägget 16/12/2016 2:32:04 pm  UX Designer till Blocket (2)
 
Skapa ny diskussion +
 
Länkar/resurser kring användbarhet, informationsarkitektur och interaktionsdesign
Letar du efter en frilansande webbkommunikatör, webbredaktör eller marknadsförare som kan hjälpa dig styra upp din närvaro i digitala kanaler? Hör av dig, så pratar vi om hur jag kan hjälpa dig på bästa sätt. Webbredaktör frilans
UVIN (uttalas YouWin) är ett konsultbolag från Sundsvall som erbjuder sina kunder experthjälp inom användarcentrerad utveckling. 17-års erfarenhet som användbarhetsspecialist, certifierad usability analyst (Sveriges 6:e CUA), certifierad user experience analyst (Sveriges ende CUA, den 152:a i världen). UVIN - Makes IT easy
Alla vi som jobbar inom någon form av tjänste- eller produkt-utveckling strävar alltid efter att åstadkomma så bra användarupplevelser som möjligt. Tyvärr är det inte alltid som fokus läggs på detta i projekten utan det mesta av fokuset läggs ofta på att få tekniken att fungera, vilket ofta leder till att man tar fram teknik som i slutändan egentligen var onödig.

Lean UX (användarupplevelser) strävar efter att effektivt fokusera på rätt saker i projekten så att man inte spenderar tid och energi på att utveckla onödiga saker. I slutändan beror det faktiskt på användarupplevelsen om tjänsten eller produkten är lyckad eller inte. Verktyg & kurser för Lean UX
Många bra inlägg på design, process, business och development. ustwo blog
Conversionista är en blogg om konvertering, webbanalys, ux, användbarhet. Conversionista
 
Tipsa om en resurs +
 
Prenumerera på Interakts nyhetsbrev så missar du ingenting om användbarhet!
Prenumerera på Interakts nyhetsbrev, så missar du aldrig intressanta artiklar, diskussioner eller resurser!

Prenumerera +