Till Interakts startsida. Läs mer om användbarhet! Diskussionsforum - Diskutera användbarhet. Artiklar kring bl a användbarhet och användingsnytta. Länkar till bl a användbarhetskonsulter, tips om användbarhetstest och metoder för målgruppsanalyser. Om Interakt
 Till startsidan

 Artikelarkiv
 Skriv en artikel
 Prenumerera
 Tipsa om resurs
 
     Utskriftsversion

AJAX - Framtiden?
Av: Anders Björk | 2006-03-03

Ajax - Jo, det är ju ett rengöringsmedel, men det står också för Asynchronous JavaScript & XML. Exakt hur det fungerar behöver man kanske inte bry sig om, men det betyder bland annat att man inte längre behöver ladda om en webbsida för att uppdatera dess innehåll.
 
Man hör mycket prat om Ajax och Web 2.0 nu för tiden. En del applikationer som Google Suggest och senaste Web Outlook visar upp nya sätt att lösa interaktionsproblem. På många sätt gör AJAX det möjligt att få webbapplikationer att likna "vanliga" applikationer.

Hur ska man då som interaktionsdesigner förhålla sig till Ajax. Kan man välja att lösa viss interaktion med AJAX och andra med mer traditionella knep? Eller måste man Ajaxifiera en hel webbapplikation för att det ska bli logiskt att använda?

Ett stort problem som webben har brottats med är att det saknas en mental modell över hur en webbapplikation borde fungera. I en Windows-applikation finns det en uppfattning bland de flesta om hur den borde fungera. Hur det borde gå till när man sorterar en tabell, att man borde kunna högerklicka på ett objekt, att nya dialoger borde öppnas i nya fönster osv. För webbapplikationer har det sakta men säkert växt fram en liknande mental model om hur de borde fungera, dock inte lika utbredd som den för Windows-applikationer. Men vad händer om man nu mixar en del webbapplikation med en del Windows-applikation och får en så kallad Rich Internet Application? Då är vi tillbaka till ruta ett, användarna har ingen mental modell över hur applikationen borde fungera.

Men om man nu ändå vill dra nytta av Ajax, hur vet man då hur många kapsyler Ajax man ska hälla i sin webbapplikation? Jag ser framför mig tre vägar man kan välja att gå:

1. Sparsamt
Man använder bara Ajax där det uppenbarligen förenklar för användaren. Man kanske väljer att validera fält med Ajax eller att filtrera innehållet i en dropdown-meny.

2. Lite av varje
Man använder Ajax lite här och där. Man kan högerklicka på objekt, men man kan inte markera dom och välja en action. Här finns en stor risk att förvirra användaren, men samtidigt lever fortfarande mycket av den traditionella webbapplikationen kvar som trygghet.

3. Man löper hela linan ut
Man tar i så att man nästan spricker och försöker skapa en webbapplikation som beter sig precis som en Windows-applikation. Men man kommer ändå inte hela vägen fram... Vad händer t ex med CTRL-Z (Ångra) eller CTRL-S (Spara)? Och vad händer med den så vanligt använda bakåtknappen?

Vilket alternativ ska man då välja? Frågan är inte lätt, och svaret är inte självklart. Hur tänker du i frågan om Ajax, berätta gärna i forumet!





Läs mer här:
Ajax: A New Approach to Web Applications
http://www.adaptivepath.com/publications/essays/archives/000
385.php


Google Suggest
http://www.google.com/webhp?complete=1&hl=en

BackBase
http://www.backbase.com

Senaste inlägget 2019-01-02 11:53:48  Brinner du för UX? Mjukvarujätte söker eldsjäl. (1)
Senaste inlägget 2018-11-12 14:37:02  Kontorsplats i Göteborg uthyres (0)
Senaste inlägget 2018-04-26 16:16:44  UX-designer till Polismyndigheten (0)
Senaste inlägget 2017-09-14 12:24:40  Utvärdering av befintlig webbplats (12)
Senaste inlägget 2017-05-30 20:59:16  UX-designer / Digital marknadsförare till OAWA (0)
Senaste inlägget 2017-03-08 09:34:19  Kandidat i interaktionsdesign Malmö eller Stockholm? (1)
Senaste inlägget 2016-12-16 14:32:04  UX Designer till Blocket (2)
 
Skapa ny diskussion +
 
Länkar/resurser kring användbarhet, informationsarkitektur och interaktionsdesign
Letar du efter en frilansande webbkommunikatör, webbredaktör eller marknadsförare som kan hjälpa dig styra upp din närvaro i digitala kanaler? Hör av dig, så pratar vi om hur jag kan hjälpa dig på bästa sätt. Webbredaktör frilans
UVIN (uttalas YouWin) är ett konsultbolag från Sundsvall som erbjuder sina kunder experthjälp inom användarcentrerad utveckling. 17-års erfarenhet som användbarhetsspecialist, certifierad usability analyst (Sveriges 6:e CUA), certifierad user experience analyst (Sveriges ende CUA, den 152:a i världen). UVIN - Makes IT easy
Alla vi som jobbar inom någon form av tjänste- eller produkt-utveckling strävar alltid efter att åstadkomma så bra användarupplevelser som möjligt. Tyvärr är det inte alltid som fokus läggs på detta i projekten utan det mesta av fokuset läggs ofta på att få tekniken att fungera, vilket ofta leder till att man tar fram teknik som i slutändan egentligen var onödig.

Lean UX (användarupplevelser) strävar efter att effektivt fokusera på rätt saker i projekten så att man inte spenderar tid och energi på att utveckla onödiga saker. I slutändan beror det faktiskt på användarupplevelsen om tjänsten eller produkten är lyckad eller inte. Verktyg & kurser för Lean UX
Många bra inlägg på design, process, business och development. ustwo blog
Conversionista är en blogg om konvertering, webbanalys, ux, användbarhet. Conversionista
 
Tipsa om en resurs +
 
Prenumerera på Interakts nyhetsbrev så missar du ingenting om användbarhet!
Prenumerera på Interakts nyhetsbrev, så missar du aldrig intressanta artiklar, diskussioner eller resurser!

Prenumerera +