Till Interakts startsida. Läs mer om användbarhet! Diskussionsforum - Diskutera användbarhet. Artiklar kring bl a användbarhet och användingsnytta. Länkar till bl a användbarhetskonsulter, tips om användbarhetstest och metoder för målgruppsanalyser. Om Interakt
 Till startsidan

 Artikelarkiv
 Skriv en artikel
 Prenumerera
 Tipsa om resurs
 
     Utskriftsversion

Från Visio till Word
Av: Anders Björk | 2006-12-18

Det finns många sätt att dokumentera en interaktionsdesign. Detaljnivån samt sättet man dokumenterar på är ofta beroende på vad man dokumenterar och i vilket syfte man gör det. Det finns också en uppsjö med verktyg att välja bland för att ta fram själva interaktionsdesignen (PowerPoint, Visio, Frontpage, Photoshop, Axure etc), vilket verktyg man faktiskt väljer är ofta beroende på vad man känner sig mest bekväm med.
 
Jag har främst jobbat med Visio tillsammans med Word för att dokumentera min interaktionsdesign. Även om kombinationen har sina brister så är bägge verktygen ändå standardprogram som gör att jag kan jobba med dem oavsett vilket projekt jag sitter i, andra i projektet kan enkelt få tillgång till och läsa dokumenten. Men en stor nackdel som alltid har stört mig är att jag måste underhålla två dokument – Visio för att illustrera själva gränssnittet och Word för att beskriva gränssnittet i text. Dessutom måste jag se till att hålla båda dokumenten i synk med varandra genom olika versioner. För ett tag sedan frågade jag mig själv om det inte gick att göra livet lite enklare genom att ha Visio som enda källa för all dokumentation. Efter mycket Googlande kom jag fram till att Visios Custom Properties tillsammans med lite fräcka VBA makron kunde vara ett sätt att lösa mitt problem på.


Custom Properties
Resultatet av mitt tänkande blev; gula prickar! Varje gul prick innehåller den information jag vill dokumentera om varje element på skärmen, så som om ett fält är obligatoriskt eller vad som ska hända när användaren klickar på en viss knapp.





All den informationen kan skrivas in och förstås också läsas direkt i Visio dokumentet genom att markera en gul prick och sedan visa prickens "Custom properties" (Klicka på "View" > "Custom Properties Window" för att visa Custom Properties rutan).





Exportera till Word
Men eftersom det är svårt att få någon överblick över alla dessa gula prickar (och det kan bli en hel del prickar…) insåg jag att det måste gå att exportera det hela till Word på ett smidigt sätt. Här kommer de fräcka VBA makrona in, genom att klicka på "Export ID" får man fram en meny där man kan välja att exportera den nuvarande skärmbilden till Word.





När man startar exporten till Word skapas ett nytt Word-dokument på skärmen som helt magiskt fylls av innehållet från Viso-dokumentet.





Plötsligt har man nu all information från Viso i Word! Jag har använt den här metoden ett tag nu och måste säga att det fungerar riktigt bra. Det finns nackdelar förstås, till exempel finns det ingen stavningskontroll när man skriver text i Custom Properties, så när man väl har exporterat informationen till Word hittar man ibland ett och annat stavfel. Än så länge måste dessutom varje skärmbild exporteras separat, men det borde vara relativt simpelt göra en funktion som exporterar alla skärmbilder i ett enda steg.

Sen kan man förstås också diskutera om sättet det presenteras på i Word och de fält man kan fylla i är helt optimala, men som jag skrev i början är det många gånger beroende på vad du ska dokumentera och i vilket syfte.

Det är fritt fram att ladda ner det här exemplet och modifiera det så att det passar dina egna behov. Men om du gör några fräcka förbättringar vill jag gärna att du mailar en kopia till mig! Hur det hela fungerar rent tekniskt kommer jag inte att gå in på här, det finns massor av information om hur man skriver VBA makron ute på nätet som förklarar det mycket bättre än vad jag gör.

Lycka till! :-)


Ladda ner exemplet:
Ladda ner Export_ID_to_Word_Example.vsd (274 KB) Du måste ha säkerhetsnivån för makron satt till medium för att kunna exportera till Word. Den här artikeln är även publicerad på inuseful.se.


Mallorca


Senaste inlägget 2019-01-02 11:53:48  Brinner du för UX? Mjukvarujätte söker eldsjäl. (1)
Senaste inlägget 2018-11-12 14:37:02  Kontorsplats i Göteborg uthyres (0)
Senaste inlägget 2018-04-26 16:16:44  UX-designer till Polismyndigheten (0)
Senaste inlägget 2017-09-14 12:24:40  Utvärdering av befintlig webbplats (12)
Senaste inlägget 2017-05-30 20:59:16  UX-designer / Digital marknadsförare till OAWA (0)
Senaste inlägget 2017-03-08 09:34:19  Kandidat i interaktionsdesign Malmö eller Stockholm? (1)
Senaste inlägget 2016-12-16 14:32:04  UX Designer till Blocket (2)
 
Skapa ny diskussion +
 
Länkar/resurser kring användbarhet, informationsarkitektur och interaktionsdesign
Letar du efter en frilansande webbkommunikatör, webbredaktör eller marknadsförare som kan hjälpa dig styra upp din närvaro i digitala kanaler? Hör av dig, så pratar vi om hur jag kan hjälpa dig på bästa sätt. Webbredaktör frilans
UVIN (uttalas YouWin) är ett konsultbolag från Sundsvall som erbjuder sina kunder experthjälp inom användarcentrerad utveckling. 17-års erfarenhet som användbarhetsspecialist, certifierad usability analyst (Sveriges 6:e CUA), certifierad user experience analyst (Sveriges ende CUA, den 152:a i världen). UVIN - Makes IT easy
Alla vi som jobbar inom någon form av tjänste- eller produkt-utveckling strävar alltid efter att åstadkomma så bra användarupplevelser som möjligt. Tyvärr är det inte alltid som fokus läggs på detta i projekten utan det mesta av fokuset läggs ofta på att få tekniken att fungera, vilket ofta leder till att man tar fram teknik som i slutändan egentligen var onödig.

Lean UX (användarupplevelser) strävar efter att effektivt fokusera på rätt saker i projekten så att man inte spenderar tid och energi på att utveckla onödiga saker. I slutändan beror det faktiskt på användarupplevelsen om tjänsten eller produkten är lyckad eller inte. Verktyg & kurser för Lean UX
Många bra inlägg på design, process, business och development. ustwo blog
Conversionista är en blogg om konvertering, webbanalys, ux, användbarhet. Conversionista
 
Tipsa om en resurs +
 
Prenumerera på Interakts nyhetsbrev så missar du ingenting om användbarhet!
Prenumerera på Interakts nyhetsbrev, så missar du aldrig intressanta artiklar, diskussioner eller resurser!

Prenumerera +