Till Interakts startsida. Läs mer om användbarhet! Diskussionsforum - Diskutera användbarhet. Artiklar kring bl a användbarhet och användingsnytta. Länkar till bl a användbarhetskonsulter, tips om användbarhetstest och metoder för målgruppsanalyser. Om Interakt
 Till startsidan

 Artikelarkiv
 Skriv en artikel
 Prenumerera
 Tipsa om resurs
 
     Utskriftsversion

Bland ministrar, konsulter och lustiga gubbar
Av: Jeanin Day | 2005-03-30

Rapport från 24-timmarsmyndighetens nätverksträff den 25:e mars 2005.
 
En medelålders och liksom väldigt svensk man tar plats i talarstolen.

Han heter Sven-Erik Österberg och är kommunminister (bland annat, han är ansvarig för några andra små lustiga saker också). Jag har aldrig hört talas om honom och blir lite besviken. En minister - jaha.

Nåväl, nu vet jag att han finns. Och att han vill.. Eh. Väl, kanske? Han sa att han ville omorganisera Statskontoret och E-nämnden och något mer. De anställda där verkade tycka att det var värsta scoopet. Det kanske det var.

Efter Sven-Erik (som verkligen ser ut att heta så) kommer en parant konsult med scarf och lätt värmländsk dialekt upp på scen.

Hon berättar att man inte kan söka på "dagis" och hitta information om dagisplatser på de flesta värmländska kommuners webbplatser. "Dagis" gudbevars, det heter ju "förskola", det vet ju alla. Tycker de som jobbar på kommunen. Sen sitter föräldrarna där och söker så fingrarna blör.

Det tycker jag är ett scoop. Det är klassisk avsändararrogans. Det, och nu svallar det ur djupet av mitt röda klappande användbarhetsexperthjärta, är ett utmärkt exempel på hur fel det kan bli när användarna inte involveras i utvecklingsprocessen.

Sen berättar konsulten att det är nästan lika svårt att hitta information om sophämtning.

Efter en kort paus (frukt och vatten) får vi veta hur det gick till när Skövde svängde ihop en ny webbplats. Projektledaren är datapedagog och sajten verkar nog ha blivit rätt bra i slutändan.

Vid frågestunden berättar projektledaren från Skövde - stolt och rak i ryggen - att man kan söka på "dagis" på www.skovde.se.

Inte så att ett sus av beundran svepte genom lokalen. Men jag sträckte nog på mig lite extra där i stolen. Fast det såklart, sa hon sen. De fick ju inte skriva ut "d-ordet" direkt på sidan, så de la det i en metatagg istället.

Vilket innebär att söker man efter "dagis" på själva sajten hittar man rätt. Men inte om man söker på "dagis Skövde" i Google. Eller går via menyn.

Grr.

Verkar vara en duktig projektledare annars, datapedgogen.

Lunchpaus och konferensen börjar på nytt. En konstig man går upp på scenen. "OH-presentation!" skriver jag i mitt anteckningsblock. Wow. Men sen: han pratar konstigt. Och går - konstigt. Då förstår jag. Han är inte på riktigt. Han är en lustig gubbe, inhyrd och utklädd.

Ja, där var de kluriga på Statskontoret. Ville skoja till det, väcka oss till liv efter lunchen. Men gubben var inte så rolig. Tyckte jag.

Det fick jag äta upp när nästa person höll sin dragning. Han kom från Jordbruksverket och hade dubbelefternamn och berättade om massor av webbtjänster som massor av bönder använder och... zzzz...

Inget ont om honom. Det var jag. Lunchen. Ämnet. Luften?

Vårdguiden, sedan. Den ska bli stor och integrerad och ha ett rackarns kort telefonnummer och vara likadan överallt. Det blir nog bra. Han som pratade var stor och gav intryck av att vara väl integrerad i det offentliga sverige-svängen. Hans kavaj var en sådan där som Peter Harrysson brukar ha, mjuk och lite som en pyjamasjacka. Den såg skön ut.

Avslutningsvis fick vi veta lite om vad Statskontoret pysslar med i vår. Nån tävling, en utvärdering och en ny publikation de vill kränga.

Gott så.Läs mer här:
Lumano
http://www.lumano.se

En bild på Sven-Erik Österberg
http://www.regeringen.se/sb/d/4527

Hans tal finns utlagt på 24-timmarsbloggen
http://24timmarsbloggen.se/arkiv/2005/03/visioner_och_ma_1.php

Senaste inlägget 2019-01-02 11:53:48  Brinner du för UX? Mjukvarujätte söker eldsjäl. (1)
Senaste inlägget 2018-11-12 14:37:02  Kontorsplats i Göteborg uthyres (0)
Senaste inlägget 2018-04-26 16:16:44  UX-designer till Polismyndigheten (0)
Senaste inlägget 2017-09-14 12:24:40  Utvärdering av befintlig webbplats (12)
Senaste inlägget 2017-05-30 20:59:16  UX-designer / Digital marknadsförare till OAWA (0)
Senaste inlägget 2017-03-08 09:34:19  Kandidat i interaktionsdesign Malmö eller Stockholm? (1)
Senaste inlägget 2016-12-16 14:32:04  UX Designer till Blocket (2)
 
Skapa ny diskussion +
 
Länkar/resurser kring användbarhet, informationsarkitektur och interaktionsdesign
Letar du efter en frilansande webbkommunikatör, webbredaktör eller marknadsförare som kan hjälpa dig styra upp din närvaro i digitala kanaler? Hör av dig, så pratar vi om hur jag kan hjälpa dig på bästa sätt. Webbredaktör frilans
UVIN (uttalas YouWin) är ett konsultbolag från Sundsvall som erbjuder sina kunder experthjälp inom användarcentrerad utveckling. 17-års erfarenhet som användbarhetsspecialist, certifierad usability analyst (Sveriges 6:e CUA), certifierad user experience analyst (Sveriges ende CUA, den 152:a i världen). UVIN - Makes IT easy
Alla vi som jobbar inom någon form av tjänste- eller produkt-utveckling strävar alltid efter att åstadkomma så bra användarupplevelser som möjligt. Tyvärr är det inte alltid som fokus läggs på detta i projekten utan det mesta av fokuset läggs ofta på att få tekniken att fungera, vilket ofta leder till att man tar fram teknik som i slutändan egentligen var onödig.

Lean UX (användarupplevelser) strävar efter att effektivt fokusera på rätt saker i projekten så att man inte spenderar tid och energi på att utveckla onödiga saker. I slutändan beror det faktiskt på användarupplevelsen om tjänsten eller produkten är lyckad eller inte. Verktyg & kurser för Lean UX
Vill du att din webbplats ska få fler besökare? Har du hört att det är viktigt att komma högt upp på Google, men vet inte riktigt hur du ska göra för att nå dit? Vill du lära dig grunderna i sökmotoroptimering? I den här internetbaserade kursen får du lära dig hur du steg för steg optimerar din webbplats för att hamna högre upp på Google. Synas på Google
Många bra inlägg på design, process, business och development. ustwo blog
 
Tipsa om en resurs +
 
Prenumerera på Interakts nyhetsbrev så missar du ingenting om användbarhet!
Prenumerera på Interakts nyhetsbrev, så missar du aldrig intressanta artiklar, diskussioner eller resurser!

Prenumerera +