Till Interakts startsida. Läs mer om användbarhet! Diskussionsforum - Diskutera användbarhet. Artiklar kring bl a användbarhet och användingsnytta. Länkar till bl a användbarhetskonsulter, tips om användbarhetstest och metoder för målgruppsanalyser. Om Interakt
 Till startsidan

 Artikelarkiv
 Skriv en artikel
 Prenumerera
 Tipsa om resurs
 
     Utskriftsversion

Sveriges första tävling i tjänstedesign
Av: Erik Byström | 2005-03-23

Den 14-15 april i år anordnar den kognitionsvetenskapliga studentsektionen på Linköpings universitet Sony Ericsson Case Competition: Sveriges första casetävling i tjänstedesign för studenter av studenter. Tävlingen tillsammans med en seminarieförmiddag i tjänstedesign syftar till att lyfta fram ämnet som viktigt i dagens tjänste- och produktdesignprocess. Den blir även en mötesplats för studenter, akademiker och näringsliv som har intresse av tjänstedesign.
 
Ett problem med användbarhetsarbete är att det inte är tillräckligt synligt. Det har bland annat på Interakt.nu talats om att det behövs förgrundsfigurer och aktiviteter som visar att området finns och att det är viktigt. Bristen på kontakten med näringslivet har varit uppenbar även på min utbildning - Kognititionsvetenskapliga programmet vid Linköpings universitet - vilket ofta gjort både mig och många andra studiekamrater osäkra på framtiden. Samtidigt har det varit uppenbart att intresse för både utbildningen och dess inriktningar finns i näringslivet, men att vi inte nått ut tillräckligt med vad det är vi lär oss och vad vi gör.

Detta har varit inspirationen till Sveriges första casetävling i tjänstedesign med inriktning mot användarcentrering, Sony Ericsson Case Competition. Initiativtagare och arrangörer är den kognitionsvetenskapliga studentsektionen på Linköpings universitet, KogVet.

Tävlingen hålls som en del av Designår 2005 och går av stapeln den 14-15 april i år. Åtta lag tävlar mot varandra i att under 24 timmar skapa en konceptuell tjänst utifrån ett verklighetsbaserat problemfall som Sony Ericsson bidragit med.

Tävlingens syften är tre:

- att låta studentlag visa sin förmåga att tillsammans arbeta fram lösningar på tjänstedesigncase
- att lyfta fram tjänstedesign och användbarhetsfrågor
- att främja kontakten mellan studenter och näringsliv

Vi tycker att det är viktigt att användbarhet kommuniceras i ett större perspektiv och inriktar oss därför på tjänstedesign med användarcentrering i fokus. Till tävlingen hör dessutom en seminarieförmiddag där både akademi och näringsliv håller föreläsningar om sin syn på och sina erfarenheter av tjänstedesign och användbarhet. Detta är tänkt att vara en mötesplats för alla som är intresserade av ämnet.

Linköpings universitet har redan grund- och forskarutbildningskurser i
tjänstedesign samt en representant, Stefan Holmlid, i ett
internationellt nätverk med fokus på tjänstedesign. I nätverket ingår
med bland andra Domus Academy i Milano, KISD i Köln och IIT i Chicago. Just nu undersöks dessutom möjligheterna att göra en strategisk satsning på en studio eller ett centrum för tjänstedesign med både forsknings-, utbildnings-, design- och utvecklingsverksamhet.

Med Sony Ericsson Case Competition hoppas vi kunna nå ut med tjänstedesign och användbarhet till en bredare krets av människor eftersom tävlingen och seminarierna engagerar både studenter, akademiker och näringslivsrepresentanter. Genom att hålla det som en del av Designår 2005 blir arrangemanget också mer allmänt tillgängligt. Vi hoppas därmed kunna uppfylla vårt syfte att göra tjänstedesign och användarcentrering mer känt samt ge möjlighet till kontaktskapande.

Alla är varmt välkomna att delta i seminarieförmiddagen torsdagen den 14:e april på Östergötlands länsmuseum i Linköping. Information om talare och anmälan finns på Sony Ericsson Case Competitions webbplats. Jag hoppas att vi ses där!

Läs mer här:
Sony Ericsson Case Competition
http://www.kogvet.se/casecompetition

www.kogvet.se
http://www.kogvet.se

Senaste inlägget 2019-01-02 11:53:48  Brinner du för UX? Mjukvarujätte söker eldsjäl. (1)
Senaste inlägget 2018-11-12 14:37:02  Kontorsplats i Göteborg uthyres (0)
Senaste inlägget 2018-04-26 16:16:44  UX-designer till Polismyndigheten (0)
Senaste inlägget 2017-09-14 12:24:40  Utvärdering av befintlig webbplats (12)
Senaste inlägget 2017-05-30 20:59:16  UX-designer / Digital marknadsförare till OAWA (0)
Senaste inlägget 2017-03-08 09:34:19  Kandidat i interaktionsdesign Malmö eller Stockholm? (1)
Senaste inlägget 2016-12-16 14:32:04  UX Designer till Blocket (2)
 
Skapa ny diskussion +
 
Länkar/resurser kring användbarhet, informationsarkitektur och interaktionsdesign
Letar du efter en frilansande webbkommunikatör, webbredaktör eller marknadsförare som kan hjälpa dig styra upp din närvaro i digitala kanaler? Hör av dig, så pratar vi om hur jag kan hjälpa dig på bästa sätt. Webbredaktör frilans
UVIN (uttalas YouWin) är ett konsultbolag från Sundsvall som erbjuder sina kunder experthjälp inom användarcentrerad utveckling. 17-års erfarenhet som användbarhetsspecialist, certifierad usability analyst (Sveriges 6:e CUA), certifierad user experience analyst (Sveriges ende CUA, den 152:a i världen). UVIN - Makes IT easy
Alla vi som jobbar inom någon form av tjänste- eller produkt-utveckling strävar alltid efter att åstadkomma så bra användarupplevelser som möjligt. Tyvärr är det inte alltid som fokus läggs på detta i projekten utan det mesta av fokuset läggs ofta på att få tekniken att fungera, vilket ofta leder till att man tar fram teknik som i slutändan egentligen var onödig.

Lean UX (användarupplevelser) strävar efter att effektivt fokusera på rätt saker i projekten så att man inte spenderar tid och energi på att utveckla onödiga saker. I slutändan beror det faktiskt på användarupplevelsen om tjänsten eller produkten är lyckad eller inte. Verktyg & kurser för Lean UX
Många bra inlägg på design, process, business och development. ustwo blog
Conversionista är en blogg om konvertering, webbanalys, ux, användbarhet. Conversionista
 
Tipsa om en resurs +
 
Prenumerera på Interakts nyhetsbrev så missar du ingenting om användbarhet!
Prenumerera på Interakts nyhetsbrev, så missar du aldrig intressanta artiklar, diskussioner eller resurser!

Prenumerera +